Чалпакчаҳои маҳин — наҳории универсалӣ, серғизо, болаззат ва иштиҳоовар мебошанд, хусусан агар ба онҳо пуркунандаҳои дуруст илова кунед, ки нозукиҳои нави мазза меоваранд. Чалпакчаҳоро бо ҳама гуна иловаҳо пешкаш кардан мумкин аст - аз гӯшт, панир ва творог то меваҳо ва ҳатто шоколад. Аммо имрӯз мо дар бораи варианти тобистонаи ин таом гап мезанем - чалпакчаҳо бо пуркунанда аз буттамеваҳои гуногун. Мо ба шумо мегӯем, ки кадом буттамева барои чунин наҳорӣ беҳтар аст ва дар бораи дастурҳои зуд барои чалпакчаҳои буттамевгинро бо ҳам мебинем.
ХУСУСИЯТҲОИ ХАМИР
Пеш аз он ки ба буттамева гузаред, асоси чалпакчаҳо - хамири онро муайян кардан лозим аст. Пуркунанда аз меваҳо ва буттамеваҳо каме ширин ё мӯътадил вале на шӯр будани хамирро дар назар дорад. Қоидаи асосӣ: 1. Агар шумо нақшаи истифодаи буттамеваҳои туршро дошта бошед (қот, ангат, бушол, бектошӣ), он гоҳ хамирро каме ширин кардан мумкин аст, то турширо мутавозин кунед; 2. Барои буттамеваҳои ширин (қулфинай, тамашк), беҳтар аст, ки хамирро мӯътадил бидуни андохтани шакари беш аз ҳад кунед, то таом ғализ нашавад.
ХУРОҚРО ЧӢ ТАВР МУТАВОЗИНТАР КУНЕМ
Даст кашидан аз шакар ва гузаштан ба навъҳои алтернативии орд барои омода кардани чунин субҳонаи мутавозин мусоидат мекунад. Ба ҷои шакари муқаррарии сафед, шумо метавонед дигар ширинкунандаҳои солимтарро истифода баред, ба монанди асал, шарбати заранг, стевия ё фруктоза. Ва орди гандумии классикиро бо орди биринҷ ё марҷумаки бутун иваз кардан мумкин аст. Чунин чалпакчаҳо солимтар хоҳанд буд ва дар айни замон мисли чалпакчаҳои муқаррарӣ болаззат мемонанд.
ЧАЛПАКЧАҲО АЗ ОРДИ БИРИНҶ
Орди биринҷ назар ба орди гандум беҳтар ҳазм мешавад, дар таркибаш ангиштобаҳои суст бештар аст ва хӯрокҳои аз он пухташуда калорияи камтар доранд, бинобар ин онро ба осонӣ ҳамчун ҷойгӯзини олиҷаноби дастурҳои классикӣ истифода бурдан мумкин аст. Чалпакчаҳо аз орди биринҷ маҳин, нозук ва бо таъми мӯътадил мешаванд, аз ин рӯ ҳама намуди пуркунанда барои онҳо мувофиқ аст - ҳам шӯр ва ҳам ширин. Барои дастурҳои бештари фойдаовари чалпакчаҳо аз ордҳои алтернативиро дар мақолаи мо "Чалпакчаҳо: дастурҳои бе глютен ва шакар" хонед.
ТАРЗИ ИНТИХОБИ БУТТАМЕВА
Шумо метавонед ҳар гуна буттамеваро - тару тоза ё яхкардашуда, бутун ё резашуда, дар шакли мураббо, ҷем, конфитюр ё желе ғафс гиред. Ҳангоми интихоб, афзалиятҳои шахсии худро ба инобат гиред: 1. Агар ба шумо таъми ширинтар маъқул бошад, шумо бояд қулфинай, тути заминӣ, тамашк, олуча, гелосро интихоб кунед, ки шумо метавонед ба онҳо каме асал ё шарбати табиии ноки заминиро илова кунед, то ширинии бештаре дошта бошед. 2. Агар шумо туршии сабукро тарҷеҳ доред, он гоҳ буттамеваҳои даштӣ (черника, меваи кабуд, клюква, марминҷон), ҳамчунин бушол, бектошӣ, ангат, қоти сурх ё сиёҳ мувофиқанд. Барои ифоданок кардани таъми буттамева, шумо метавонед ба онҳо каме оби лимӯ ва пӯсти лимӯ ё афлесун илова кунед.
ТАРЗИ ОМОДА КАРДАНИ ПУРКУНАНДА
АЗ БУТТАМЕВАҲОИ ЯХКАРДАШУДА
ягоды 1.png
Яке аз роҳҳои осонтарини омода кардани пуркунанда классикии буттамевагин ин омода кардани конфитюр бо сохтори ғафси желемонанд аст. Барои ин ба шумо лозим аст, ки якчанд стакан буттамеваҳои яхкардашударо гирифта, ба онҳо якчанд қошуқи шарбати лимӯ, ширинкунанда мувофиқи табъ илова кунед, ва онҳоро дар як деги бо оби каме ҷӯшонед. Баъзе буттамеваҳо (масалан, қот, клюква ё тути замина) дорои пектинҳои кофӣ барои ғафс шудани мураббо ҳангоми пухтан кӯмак мекунанд. Аммо, агар пектини табиӣ кофӣ набошад, шумо метавонед ба омехта каме крахмали омехта илова кунед ва онро то ғафс шуданаш дубора гарм кунед - бо ин роҳ он сохтори нозуки желемонанд мегирад ва аз чалпакчаҳо берун намеояд. Агар конфитюр то ҳол хеле моеъ бошад, пас онро ба ду қисм тақсим кардан мумкин аст. Шарбати тунуки буттамевагинро бояд ба як зарфи алоҳида холӣ карда шавад ва сипас ҳамчун соус истифода шавад, ки бо он мешавад таомро дар аз рӯяш оро дод ва омехтаи ғафси боқимондаро метавон ҳамчун пуркунанда истифода бурд.
АЗ БУТТАМЕВАҲОИ ТАРУ ТОЗА
ягоды 2.png
Агар хоҳед, буттамеваро ҳатто напухтан ҳам мумкин аст, балки дар ҳоли тару тоза истифода бурдан мумкин аст. Роҳи осонтарини он аст, ки ба онҳо каме шакар ё хокаи шакар он пошида, 10-15 дақиқа гузоред - ин тавр онҳо об ҷудо мекунанд ва нармтар мешаванд. Бо омехтаи ҳосилшуда метавон ба чалпакчаҳоро пур кард. Барои кам кардани миқдори шакар, онро бо асали омехта бо шарбати лимӯ иваз кардан мумкин аст. Варианти дигар ин аст, ки чалпакчаҳоро бо буттамеваҳои тару тоза оро диҳед ва бо йогурт ё сметанаи камравған ба дастархон кашед ё онҳоро барои ҳосил кардани пюреи ҳамвори нарм аз элак молида гузаронед.
АЗ БУТТАМЕВАҲО БО ИЛОВАҲО
ягоды 3.png
Буттамеваҳо бо бисёр маҳсулот мувофиқ меоянд, бинобар ин шумо метавонед беохир бо онҳо озмоиш кунед ва таркибҳои нави маззаҳоро эҷод кунед. Кӯшиш кунед, ки онҳоро бо панири твороги мулоим ё панири қаймоқӣ якҷо кунед, то ба хӯроки худ сафеда илова кунед ва субҳонаи худро мутавозинтар кунед. Ва агар шумо хоҳед, ки чизи латиф дошта бошед, кӯшиш кунед, ки ба ҷои творог панири қаймоқини итолиёии маскарпоне ё рикоттаро истифода баред, ки буттамеваҳои ширадорро бо сохтори нозуки худ возеҳтар менамоянд.