МАҲСУЛОТЕ, КИ ХОЛЕСТИРИНРО ПАСТ ВА ЗИЁД МЕКУНАНД

06.10.2022
Эҳтимол ҳама шунидаанд, ки холестирини баланд барои саломатӣ зарар дорад. Мо пешниҳод менамоем, ки фаҳмем, ки холестирин аслан чист, чаро сатҳи онро назорат кардан лозим аст ва оё ҳама холестирин бад аст.
Холестирин як моддаи липидӣ мебошад, ки дар равандҳои муҳими дохили бадан иштирок мекунад: ҳуҷайравӣ, гормоналӣ, ҳозима, инчунин дар синтези витамини D иштирок мекунад. Аксари холестиринро худи бадан истеҳсол мекунад, як қисми он бо ғизо меояд. Таркиби баланди холестирин боиси басташавии рагҳои хун мегардад ва хатари сактаи дил ё инсултро зиёд мекунад. Аз ин рӯ, холестирин ба истилоҳ "бад" ва "хуб" тақсим карда мешавад. Холестирини бад боиси рушди бемориҳои дилу рагҳо мегардад ва холестирини хуб кори дурусти низомҳои гуногуни баданро таъмин мекунад.
Нишондиҳандаҳои меъёри таркиби холестирин мавҷуданд, ки вобаста ба ҷинс, синну сол ва ҳолати умумии ҷисмонии шахс фарқ мекунанд. Коршиносон тавсия медиҳанд, ки дар бораи миқдори холестирин аз синни 30-солагӣ фикр кунед. Масалан, агар барои мардони аз 30 то 40 сола 3,4-6,3 ммол/л ва барои занон 3,6-7 ммол/л меъёр ҳисобида шавад, пас дар 10 соли оянда инҳо мутаносибан 3,8-6,9 ва 3,9-7,2-ро ташкил медиҳанд. Оҳиста-оҳиста - бо боло рафтани синну сол - ин рақам тағйир меёбад ва пас аз 70 сол барои мардон 4,5-7,3 ва барои занон 3,7-6,7 ммол/ л мешавад.
Агар озмоишҳо сатҳи баланди холестиринро нишон диҳанд, шумо метавонед онро бо парҳези дуруст интихобшуда, даст кашидан аз одатҳои бад ва илова кардани фаъолияти мунтазами ҷисмонӣ ба реҷаи ҳаррӯзаи худ ислоҳ кунед.
Мо тавсия медиҳем, ки ба шумо на танҳо хӯрокҳоеро ба вояи ғизоатон дохил кунед, ки холестиринро паст мекунанд ва хӯрокҳоеро, ки холестиринро зиёд мекунанд, истисно кунед, балки умуман принсипҳои парҳези мутавозинро риоя кунед, ки барои ба эътидол овардани сатҳи холестирин дар бадан мусоидат мекунад:
Сабзавотро ба ҳар хӯрок, ҳар рӯз илова кунед, меъёри рӯзонаи сабзавот 400-500 г аст
Хӯрокҳои аз ғоз бой истеъмол кунед
Ҳафтае на камтар аз 3 маротиба моҳӣ ва маҳсулоти баҳрӣ бихӯред ва гӯшти сурхро маҳдуд кунед
Ба меню маҳсулоти ширӣ илова кунед
Ҳама маҳсулоти дорои беш аз ҳад чарбуро, ҳасибҳои саноатӣ, фастфуд, майонез, кетчуп, шириниҳоро ва кам кунед, истеъмоли нони сафедро маҳдуд кунед
ХОЛЕСТЕРОЛИ БАД ВА ХУБ ЧИСТ?
Дар асл, дар бадани мо ду холестирин гуногун вуҷуд надоранд - он як моддаи органикӣ мебошанд. Аммо он ба кадом роҳ меравад: ба нафъи саломатӣ ё ба зарари он ба дигар моддаҳо — сафедаҳо, ангиштобаҳо, аминокислотаҳо вобаста аст. Якҷоя онҳо ба истилоҳ липопротеинҳоро ташкил медиҳанд, ки айнан онҳо хуб ё бад мебошанд.
Холестирини хуб липопротеинҳои зичии баланд ҳастан, ки бо ихтисор ЛЗБ ё ЛПЗБ номида мешаванд. Вазифаи онҳо тоза кардани деворҳои рагҳои хун, фиристодани холестирин ба ҷигар барои коркарди минбаъда ба ҷузъҳои сафро мебошад.

Холестирини бад липопротеинҳои зичии паст (ЛЗП ё ЛПЗП) мебошад, ки манбаи "ифлосшавии" рагҳои хун ва ташаккули қабатҳои холестирин ё атеросклеротикӣ мебошад.
КАДОМ ХӮРОКҲО САТҲИ ХОЛЕСТИРИНРО КАМ МЕКУНАНД?
2.jpg

Вақте ки мо маҳсулотеро интихоб мекунем, ки холестиринро паст мекунанд, ба хусусиятҳои онҳо - КСЧА, дар таркибаш мавҷуд будани ғоз, ҳазмшавӣ ва мутобиқат таваҷҷӯҳ додан бамаврид аст. Барои занон ва мардон, инҳо ҳамон маҳсулот хоҳанд буд, инчунин тавсияҳои махсус барои синну сол вуҷуд надоранд. Қабл аз ҳама, бояд хусусиятҳои инфиродии бадан - аксуламалҳои аллергӣ, мушкилот бо узвҳои ҳозима ё узвҳое, ки барои азхудкунии ғизо масъуланд, ба назар гирифта шаванд.

ҲАМЧУНИН ХОНЕД

Инчунин дар сомона