5 ТАОМИ САБЗЕ, КИ БА ШУМО ПИСАНД МЕОЯД

08.11.2021
Ранги сабз – ранги ҳаёт аст. Он инчунин ранги саломатӣ мебошад ва ҳар як мутахассиси ғизо ба шумо мегӯяд: сабзавот ва гиёҳҳои сабз аз ҳама солим мебошанд, бинобар ин, таомҳоро бо онҳо ба хӯроки ҳаррӯзаи худ дохил намоед. Биёед бифаҳмем, ки чаро: • Дар таркибашон хлорофилл доранд, ки воқеан ба сабзавот ранги сабз додааст. Ин модда як антиоксидант аст, яъне мувозинати кислотаву асосро дар бадан танзим мекунад, барои пешгирии саратон хидмат мекунад ва ҷавониро дароз мекунад. • Манбаи ғоз аст, ки кори узвҳои ҳозимаро мӯътадил мегардонад, ба сершавии тезтар мусоидат мекунад ва эҳсоси сериро барои муддати тӯлонӣ нигоҳ медорад. • Миқдори холестирини бадро кам мекунад ва ба ин васила бемориҳои дилу рагҳоро пешгирӣ мекунад. • Витамини Е антиоксиданти дигар аст, илова бар ин, он ба биниш таъсир мерасонад ва чашмро аз тағйироти вобаста ба синну сол муҳофизат мекунад. • Сатҳи гемоглобинро баланд мекунад, зеро онҳо аз оҳан бой мебошанд. • Дар нигоҳ доштани вазн ва нигоҳ доштани хушандомӣ мусоидат менамояд ва комилан ба ҳама парҳезҳо дохил карда мешаванд, агар ба вазн кам кардан лозим бошад - миқдори калорияи сабзавоти сабз ҳадди аққал аст. Барои ба осонӣ омода кардани хӯрокҳо аз сабзавоти сабз, ҳамеша дар яхдон лӯбиёи яхкардашуда, брокколи, нахӯд, исфаноҷро нигоҳ доред. Бо истифода аз технологияи яхкунӣ, ки ба мембранаҳои сабзавот зарар намерасонад, истеҳсол карда шудааст, онҳо ҳадди аксар витаминҳоро нигоҳ медоранд. Як мушт аз ҳар як сабзавот гиред, ҳамагӣ чанд дақиқа буғпаз кунед ё ҷӯшонед, дар оби хунук шӯед, то сохтор ва рангро нигоҳ доред. Сипас кабудӣ реза кардашударо, зайтуну намак ва қаламфур илова кунед, равғани зайтун илова намоед. Ва ҳоло хӯриш сабзи комил омода аст - ҳамчун як таоми мустақил ё ҳамчун як хӯриш ба дастархон кашед.
1-09.11.png
Сабзавотҳои сабзи консервшуда мисли сабзавоти яхкардашуда солим мебошанд. Аз калимаи "консерватсия" натарсед - ин синоними "консервантҳо" нест. Консерватсия технологияест, ки рушди бактерияҳоро дар маҳсулот пешгирӣ мекунад ва имкон медиҳад, ки онҳо барои муддати тӯлонӣ нигоҳ дошта шаванд. Консерваи Bonduelle танҳо сабзавот, об, намак ва шакар дорад. Мо ба наздикӣ як навоварӣ — нахӯди сабзи органикиро ба кор бурдем, ки онро сертификати мутобиқат тасдиқ мекунад. Ҳамин тавр, парҳези шумо метавонад боз ҳам муфидтар бошад. Ва қуттии оҳанро ҳатман ба коркард дубора супоред, то миқдори партовҳоро коҳиш диҳед ва дар бораи ҳифзи экологияи сайёраи мо ғамхорӣ кунед. Ин истинодро пайгирӣ кунед, то бидонед, ки чӣ гуна бонкаи худро барои коркард омода кардан ва нуқтаи ҷамъоварии бастаи ба шумо наздиктаринро пайдо кунед.
Маслиҳати дигар: ҳамеша кабудиро дар ҳама хӯрокҳо гузоред - онҳо витаминҳои зиёд доранд. Ва, албатта, гиёҳҳои хушбӯй хӯрокҳоро мувофиқи табъ хеле дигаргун хоҳед шуд.
5 ХИТ АЗ САБЗАВОТҲОИ САБЗ
КОКТЕЙЛ АЗ БРОККОЛИ, АВОКАДО ВА ИСФАНОҶ
Нӯшокии рӯҳафзо бо витаминҳо. Бо он метавон субҳро оғоз кард ё барои пур кардани нерӯ барои нимаи дуюми рӯз метавон онро ҳамчун газак нӯшид. Дар тобистон, илова кардани якчанд мукааб ях онро беҳтар хоҳад кард - онҳо ин коктейлро на танҳо фойдаовар, балки тароватбахш мекунанд. 60 ккал/ 100 г

2-09.11.jpg
ИНГРЕДИЕНТҲО: Карами брокколи Bonduelle 1 баста (400 г); исфаноҷ 100 г; авокадо 1 дона; лимӯ 1 дона; об 200 мл ДАСТУР: 1. Авокадоро пӯст кунед. Аз нимаи лимӯ обашро фишуред. 2. Ҳама ингредиентҳоро ба блендер гузоред ва ба ҳам занед. 3. Коктейлро доираҳо лимӯ оро диҳед ва ба миз кашед.
КРЕМ-СУПИ САБЗ БО ШИЛХА, АВОКАДО ВА ЗАЙТУН
Ин шӯрбои витаминиро дар ҳар фасли сол пухтан ва ҳатто тағйир додан мумкин аст. Масалан, агар булйони мурғро истифода набаред, пас шӯрбои явғони мешавад. Ва дар тобистон метавонед онро хунук ба дастархон кашед ва барои таъми равшантар гиёҳҳои тару тоза илова кунед. 92 ккал/ 100 г

ИНГРЕДИЕНТҲО: Лӯбиёи сабзи тунук буридашудаи Bonduelle 1/2 баста (200 г); нахӯди сабз Bonduelle 1/2 баста (200 г); шилха 100 г; авокадо 1 дона; булйони мурғ 450 мл; пиёз 1 дона; сирпиёз 4 дона; руккола 50 г; равғани зайтун 1 қ.о.; зайтун 100 г; намак мувофиқи табъ; мурч мувофиқи табъ ДАСТУР: 1. Равғанро дар дег гарм карда, пиёзи майда резашударо то шаффоф ва нарм шуданаш бирён кунед. 2. Нахӯд ва лӯбиёро илова кунед. 3-4 дақиқа дампаз кунед ва сипас ба он булйонро резед. 10-12 дақиқа пухта, баъзан омехта кунед. Шилхаро илова кунед ва 5 дақиқаи дигар пазед. 3. Оташро хомӯш кунед, мағзи авокадо ва сирпиёзи резашударо илова кунед, ҳамаро бо блендер ҳамвор шуданаш ба ҳам занед. Намак ва мурч илова кунед. 4. Бо руккола ва зайтун оро дода ба дастархон кашед.

3-09.11.jpg
РИЗОТТО БО ЛӮБИЁИ САБЗ ВА ИИСФАНОҶ
Пухтани таомҳои итолиёӣ хеле осон аст - ин дастурҳои оддӣ бо ингредиентҳои возеҳ мебошад. Вобаста аз иловаҳо, ризотто рангҳои гуногун хоҳад дошт: гулобӣ бо помидор, зард бо ҷуворимакка ё сабз бо лӯбиё ва исфаноҷ. Дар омади гап, агар шумо хоҳед, ки таъсири “сабз”-ро ҳам дар ранг ва ҳам дар истифода беҳтар намоед, дар таом каме брокколи гузоред. 155 ккал/ 100 г

4-09.11.jpg
ИНГРЕДИЕНТҲО: Лӯбиёи сабзи борики Bonduelle 1 баста (400 г); биринҷи арборио 300 г; пиёз 1 дона; пудина 10 хуша; равғани зайтун 5 қ.о.; исфаноҷ яхкардашуда 250 г; мурч мувофиқи табъ; намак мувофиқи табъ ДАСТУР: 1. Дар як тобаи чуқури калон 4 қошуқ равғани зайтунро гарм кунед ва пиёзи майда резашударо то шаффоф шуданаш, то пеш аз тиллоранг шуданаш бирён кунед. 2. Ба пиёз биринҷи хом илова кунед ва пайваста омехта кунед, тақрибан 1 дақиқа бирён кунед.

500 мл об бирезед ва тақрибан 20 дақиқа даҳанашро напӯшида пазед. Ризотто бояд ғафс ва абрешимӣ бошад, аммо донаҳои биринҷ набояд ба ҳам часпида бошанд. 3. Исфаноҷро дар оби ҷӯшон ҷӯшонида, ба он 6 хушаи пудинаро илова кунед ва баъд обро холӣ кунед ва исфаноҷро бо пудина дар блендер реза кунед. 4. Лӯбиёро пазед ва дар чӯлпӣ холӣ кунед. Каме хунук кунед ва ба қисмҳои тақрибан 2 см дарозӣ (тақрибан 3 қисм) буред. 5. Исфаноҷ, лӯбиё, пудинаи боқимондаи майда резашуда ва 1 қошуқ равғани зайтунро ба биринҷ илова кунед, намак ва мурч кунед, мураттаб омехта кунед дар гарм буданаш ба дастархон кашед.
МУСС АЗ НАХӮДИ САБЗ ВА САРСАБИЛ БО ТАРХУН
Мусси латиф ва нозук дар дастархони идона дастархони газаки олиҷаноб хоҳад буд. Ҳамчун идея - онро дар стаканчаҳои порсӣ ё бакалҳо ба дастархон кашед. Дар воқеъ, бо вуҷуди зебоияш, таом хеле содда ва зуд омода карда мешавад. 78 ккал/ 100 г

ИНГРЕДИЕНТҲО: Нахӯди сабзи Bonduelle 1 баста (400 г); желатин 3 қ.ч.; шарбати лимӯ 75 мл; сарсабил 300 г; тархун 2 хуша; намак мувофиқи табъ ДАСТУР: Сарсабилро ба қисмҳои хурд буред ва якҷоя бо нахӯд то нарм шуданаш пазед. 6 қошуқи нахӯдро барои ба дастархон кашидан ҷудо кунед, боқимондаи сабзавотро дар блендер ба ҳам занед. Желатинро дар шарбати лимӯ 5 дақиқа тар кунед. Сипас онро оҳиста дар як зарфи хурд то об шуданаш гарм кунед. Наҷӯшонед. Ба пюреи сабзавот, желатин ва тархуни майда реза кардашударо илова кунед, намак кунед ва ҳамаро мураттаб омехта кунед. Омехтаро ба қолибҳо тақсим кунед ва на камтар аз 3 соат дар яхдон нигоҳ доред. Муссро мустақиман дар қолабҳо, бо оро додан бо нахӯди сабз ва хушаҳои тархун ба дастархон кашед.

5-09.11.jpg
ПОКЕ БО БРОККОЛИ МИНИ, НАХӮДИ НАВРАСИДА ВА МАЙГУ
Пок як таомест, ки бар асоси равиши созанда ҷамъ карда мешавад. Мувофиқи КСЧА хуб мутавозин буда, дорои миқдори зиёди ғоз, бой аз витаминҳо ва маъданҳо мебошад. Барои покеи сабз, мо ҳама гуна сабзавоти ранги лозимаро мегирем, дар дастури мо нахӯд ва брокколи хоҳад буд. Дар бораи кабудиҳо низ фаромӯш намекунем - кашнизро бо таъми хоси он илова мекунем. 137 ккал/ 100 г

6-09.11.jpg
ИНГРЕДИЕНТҲО: Нахӯди наврасидаи Bonduelle 1 бонка (400 г); брокколи мини Bonduelle 1 баста (300 г); лағмони биринҷӣ 200 г; авокадо 1 дона; майгу ҷӯшонидашуда 200 г; чипсҳои Нори 10 г; занҷабили маринадшуда 100 г; кабудии кашниз 20 г; кунҷити сиёҳ 1 қ.о.; лайм 1 дона; равғани зайтун 2 қ.о. ДАСТУР: 1. Брокколиро мувофиқи дастур ҷӯшонед. Обашро холӣ кунед. 2. Пӯсти авокадоро гиред, ба тикаҳо буред. 3. Лағмони биринҷиро мувофиқи дастур ҷӯшонед. 4. Дар як табақи калон каме лағмон, брокколи, майгу, нахӯди наврасида, авокадо, занҷабил, чипсҳо аз алафҳои баҳрӣ, лайм ва кашнизро илова кунед. 5. Равғани зайтун ва кунҷит пошида ба дастархон кашед.

ҲАМЧУНИН ХОНЕД

Инчунин дар сомона