Ярмаҳо ҷузъи муҳими ғизои мутавозин мебошанд, зеро онҳо сарчашмаи бисёр моддаҳои фойдаовар мебошанд, ки бадани мо барои нигоҳ доштани саломатӣ ниёз дорад. Аввалан, ин ангиштобаҳои суст мебошанд, ки мо барои пар кардани энергияи сарфшуда ба онҳо ниёз дорем. Сониян, онҳо аз микроэлементҳои гуногун, аз қабили калий, магний, фосфор, калсий ва витаминҳо, пеш аз ҳама Е ва гурӯҳи В бой мебошанд. Ва агар мо ғаллаи холисро, яъне ғаллаи тозанашударо интихоб кунем, пас дар баробари ярма мо миқдори зиёди сафедаи растанӣ ва ғоз мегирем. Нахҳои растанӣ кори узвҳои ҳозимаро беҳтар мекунанд, сершавии зудро мусоидат мекунанд, гуруснагиро барои муддати тӯлонӣ рафъ мекунанд, ба нигоҳ доштани вазни мӯътадил мусоидат мекунанд ва инчунин ҷабиши шакарро суст мекунанд ва ба ин васила индекси гликемикии хӯрокҳоро паст мекунанд.
Илова бар ин, ярмаҳо дар давоми сол барои мо дастрасанд, мӯҳлати нигоҳдории хеле тӯлонӣ доранд, онҳоро метавон ҳамчун як таоми мустақил омода кард – бисёриҳо тарҷеҳ медиҳанд рӯзро бо шӯла оғоз бахшанд – ва ҳамчун як хӯриш. Ҳоло интихоби ғалладона хеле гуногун аст, аммо онҳо дорои арзишҳои ғизоии гуногун мебошанд, аз ин рӯ мо ярмаҳои муфидтаринро муайян кардем ва гуфтем, ки фоидаи онҳо чист.
1. ЯРМАИ МАРҶУМАК
Орд аз ярмаи марҷумак
Аз ҳамаи навъҳои ярма дар таркиби худ бештар моддаҳои фойдаовар дорад, аллергияро намеангезад, аз ҷумла аз сабаби он ки дар таркибаш глютен надорад ва тайёр кардан осон аст. Ин маҳсулот аз ҷиҳати экологӣ тоза аст, зеро он ҳеҷ гоҳ аз ҷиҳати генетикӣ тағйир наёфтааст. Ғайр аз ин, дар киштзорҳои марҷумак доруҳои химиявиро истифода намебаранд, зеро он ба ҳуҷуми алафҳои бегона дучор намешавад. Пешакӣ бирён кардани марҷумак ба он таъми хос мебахшад, ки инро қаблан бо ҳадафи дароз кардани мӯҳлати нигоҳдории ярма анҷом медоданд. Беҳтар аст, ки ба марҷумаки сабз тарҷеҳ диҳед, ки арзиши ғизоии он хеле баландтар аст. Ва, албатта, онро бояд дар мағоза дуруст интихоб кард. Ҳангоми харидорӣ ба чӣ бояд таваҷҷӯҳ кард, шумо метавонед дар торнамои Роспотребнадзор бубинед.
Калориянокии марҷумак - 300 ккал/ 100 г. Сафедаҳо - 14 г. Чарбуҳо - 3 г. Ангиштобаҳо - 57 г. Ғоз - 6 г. Дар он витаминҳои гурӯҳи В бисёр аст, аз маъданҳо оҳан, фосфор, калий, марганес, калсий ва магний бештар аст.
Фойдаи марҷумак:
Сафедаи мукаммали растанӣ, ки ба осонӣ ва зуд ҳазм мешавад.
Оҳан ва мис ба синтези гемоглобин мусоидат мекунанд, ки ҳамчун пешгирии камхунӣ хизмат мекунад.
Магний ва витаминҳои гурӯҳи В низоми асаб ва дилу рагҳоро мустаҳкам мекунанд, мағзи сарро фаъол мекунанд.
Калсий ба мустаҳкамии устухонҳо ва дандонҳо мусоидат мекунад ва йод сатҳи гормоналиро ба эътидол меорад.
Пайвастагиҳои фенолӣ имкон медиҳанд, ки марҷумакро ба антиоксидантҳо, ки раванди пиршавиро суст мекунанд, мансуб созанд.
Бо марҷумак бисёр хӯрокҳои ҷолибро омода кардан мумкин аст - ҳатто шӯрбо ё котлетаҳои явғон.
2. ЯРМАИ ҶАВИ РУСӢ
Наҳорӣ аз шӯлаи ҷави русӣ
Ярмаи ҷави русӣ низ ба тоифаи муфидтарин ярмаҳо шомил мешавад, ки аз ғаллаи ҷави русии пӯстнашуда тайёр карда мешавад. Чунин ярмаро аз рӯи вақти пухта шуданаш шинохтан хеле осон аст: он набояд аз 15 дақиқа камтар бошад. Дар таркиби он аз ҳама бештар ғоз мавҷуд аст ва ҳама витаминҳо пурра нигоҳ дошта мешаванд, аз ҷумла А, Е ва гурӯҳи В, инчунин микро ва макроэлементҳо аз қабили руҳ, магний, калсий, фосфор, оҳан ва ғайра.
Аксар вақт мо аз патароқи буғкардашуда ва прессшудаи ҷави русӣ истифода мебарем, ки пас аз коркард, гарчанде ки баъзе моддаҳои ғизоии худро гум карда бошад хам, таркиби хеле хубро нигоҳ медорад. Ниҳоят, шӯлаҳои зудпаз, ки бешубҳа вақтро сарфа мекунанд: ба онҳо танҳо оби ҷӯш рехтан лозим аст ва онҳо барои хӯрдан омодаанд, аммо на танҳо аз ҷиҳати фоида "холӣ" ва баъзан зарароваранд, зеро истеҳсолкунандагон аксар вақт ба онҳо шакар ва хушбӯйкунандаҳо илова мекунанд.
Калориянокӣ - 340 ккал/ 100 г. Сафедаҳо - 12 г. Чарбуҳо - 5,8 г. Ангиштобаҳо - 65 г. Ғоз - 10 г.
Фойдаи ҷави русӣ:
Антиоксидантҳо иммунитетро баланд мекунанд ва бо бемориҳои илтиҳобӣ мубориза мебаранд.
Аминокислотаи метионин ба мисли магний ба системаи асаб барои тоб овардан ба стресс кӯмак мекунад.
Ғоз ҳозимаро ба эътидол меорад ва ҳамчун ғизо барои бактерияҳои муфиди рӯда хизмат мекунад.
Бета-глюканҳо холестирини бадро аз бадан хориҷ мекунанд.
3. ГАНДУМИ ДУДОНА
Салат бо гандуми дудона ва сабзавоти тару тоза
Ҳоло ин ном аз ҳаёти ҳаррӯза қариб, ки аз байн рафтааст, ҳамон тавре ки худи ярма чанде пеш ба касе маълум набуд. Гарчанде ки он ба яке аз зироатҳои ғалладонагии қадимтарин дар сайёра тааллуқ дорад. Ба гуфтаи бостоншиносон, одамон беш аз 8 ҳазор сол пеш ба истеъмоли гандуми дудона шурӯъ кардаанд.
Аммо тамоюл ба ғизои солим моро бо бисёр хӯрокҳои нав, аз ҷумла ярмаи фарро муаррифӣ кард. Ин ярмаро дар Итолиё бо ин ном меноманд, ки худи гандуми дудона аст - як навъи даштии гандум, ки ба фарқ аз гандуми оддӣ ҳеҷ гоҳ ба доираи таваҷҷӯҳи селексионерон наафтодааст, яъне ҳеҷ гоҳ ба тағирёбии генетикӣ дучор нашудааст.
Калориянокӣ - 338 ккал/ 100 г. Сафедаҳо - 14,7 г. Чарбуҳо - 2,3 г. Ангиштобаҳо 70 г. Ғоз - 10,7 г.
Фойдаи гандуми дугона:
Аз ҳама ярмаҳои гирифташуда аз гандум дар гандуми дугона миқдори бештари нах мавҷуд аст, ки кори дурусти узвҳои ҳозимаро таъмин менамояд.
Оҳан дар равандҳои тавлиди хун иштирок мекунад ва истеҳсоли ҳуҷайраҳои сурхи хунро зиёд мекунад, ки мубодилаи моддаҳоро метезонад.
Калсий ва фосфор саломатии устухонҳо ва дандонҳоро дастгирӣ мекунад.
Тиамин функсияҳои муҳофизатии баданро фаъол мекунад.
4. БИРИНҶ
5.jpg
Агар дар бораи он сухан ронем, ки кадом ярма муфидтар аст ва навъҳои гуногуни биринҷро муқоиса намоем, биринҷи қаҳваранг (пӯстнашуда) ва буғкардашуда пешсаф мешаванд. Дар суфтанашуда, аз сабаби нигоҳ доштани пӯсташ тамоми моддаҳои ғизоие, ки арзиши ғизоии галларо таъмин мекунанд, боқӣ мемонанд.
Калориянокӣ - 331 ккал/ 100 г. Сафедаҳо - 6,3 г. Чарбуҳо - 3,4 г. Ангиштобаҳо - 76,17 г. Ғоз - 14 г.
Фойдаи биринҷ:
Баръакси биринҷи сафед, он сатҳи глюкозаи хунро зиёд намекунад, яъне он барои назорат кардани сатҳи қанд кӯмак мекунад.
Мувофиқи маълумоти Роспотребнадзор, дар байни ҳама ярмагиҳо он аз ҷиҳати арзиши биологӣ ҳамчун сафедаи баландтарин сифатнок аст.
Ҳазмпазирии маҳсулоти дигарро, ки бо он дар як таом омехта карда мешавад, зиёд мекунад.
Он дорои глютен нест ва барои парҳези одамоне, ки ба ин сафеда аллергия доранд, мувофиқ аст.
Биринҷ комилан универсалӣ аст, онро на танҳо ҳамчун шӯла ё барои хӯриш пухтан мумкин аст, балки инчунин дар салатҳо ё шӯрбоҳо истифода мешавад, ба хӯрокҳои гарм илова карда мешавад, ҳамчун ҷузъи боул илова карда мешавад.
Биринҷ инчунин ба миксҳои сабзавоти "Гавайӣ" ва "Мексикоӣ" дар асоси street food-и фарҳанги ғизои кишварҳои гуногуни ҷаҳон дохил карда шудааст. Миксҳоро дар зарфи 7 дақиқа бирён кардан мумкин аст - ва як таоми болаззат ва мутавозин бе ягон саъю кӯшиш ва хеле зуд омода мешавад. Агар вақт каме бештар бошад, метавон бо онҳо масалан, майгу дар чошнии сирпиёз, мурғ бо занҷабил ва лайм ё гӯшти гов омода кард.
5. ЯРМАИ ҶАВӢ
Аслан аз ҷав ду навъ ярмагӣ омода карда мешавад – перловка (ярмаи ҷав бо донаҳои бутун) ва ярмаи ҷав (донаи майдашуда). Ҳардуи онҳо як маҷмӯи хосиятҳои муфид доранд. Аммо, агар ярмаи ҷави майдашуда ҳамеша аз донаҳои тозанашуда тайёр карда шавад, яъне он ҳадди аксар моддаҳои ғизоиро нигоҳ медорад, пас ярмаи ҷав бо донаҳои бутунро пешакӣ тоза кардан мумкин аст. Барои он ки бо интихоб хато накунем, дар мағоза мо ҷавро байзавии бо хати торик дар маркази ғалла меҷӯем - маҳз вай нигоҳ дошта шудани пӯстро нишон медиҳад.
Калориянокӣ - 352 ккал/ 100 г. Сафеда - 9,3 г Равған - 1,1 г. Ангиштобаҳо - 73,7 г. Ғоз - 15,6 г.
Фойдаи ярмаи ҷав:
Яке аз пешсафони ярмаҳое, дар таркибашон ғоз доранд, мебошад.
Аминокислотаи лизин таъсири сахти зидди илтиҳобӣ дорад, ки барои муборизаи зуд бо шамолхӯрӣ ва бемориҳои вирусӣ кӯмак мекунад.
Воситаи пешоброни қавист, ҳангоми мушкилоти гурда кӯмак мекунад ва ҳамчун воситаи муборизабаранда бо варамҳо хидмат мекунад.
Селен бофтаи ҷигарро тоза мекунад ва инчунин истеҳсоли Т-моддаҳоро таҳрик мебахшад, ки баданро аз пайдоиши онкология муҳофизат менамояд.
6.jpg
6. БУЛҒУР
Ярмаи машҳур дар таомҳои кишварҳои Шарқ – ғалладонаи гандуми ҷавони пӯсткардашуда, буғкардашуда ва хушккардашуда. Он таъм ва бӯи нозуки чормағзро дорад. Он дорои глютен аст, ки аз ин бармеояд, ки онро набояд аз одамоне, ки ба ин маҳсулот аллергия доранд, истеъмол кунанд.
Калориянокӣ - 342 ккал/ 100 г. Сафеда - 12,2 г. Чарбуҳо - 1,3 г Ангиштобаҳо - 63,4 г. Ғоз - 12,6 г.
Фойдаи булғур:
Барои назорат кардани вазн кӯмак мекунад, зеро он дорои нахҳои растанӣ мебошад.
Ба хориҷ шудани сафро мусоидат менамояд, ки ба ҷигар дар равандҳои детоксикатсия кӯмак мекунад.
Аз калий бой аст, ки рагҳои хунро васеъ мекунад ва ба ин васила фишори хунро паст мекунад ва аз ин рӯ низоми дилро муҳофизат менамояд.
Магний тавлиди нейротрансмиттерҳоро таҳрик мебахшад, ки барои хоби ором ва дароз масъуланд
7.jpg
7. КИНОА
8.jpg
Ярмаи растании оилаи амарант, дар робита ба тамоюли ғизои солим маъмул гаштааст. Дар асл, дар минтақаҳои кӯҳии Амрикои Ҷанубӣ, ҳиндуҳо онро якчанд ҳазор сол пеш парвариш мекарданд. Он дорои миқдори зиёди сафедаи растанӣ, аминокислотаҳои ивазнашаванда, таркиби аълои витаминҳо ва минералҳо мебошад ва дар таркибаш глютен нест. Компоненти беҳтарин барои салатҳо ва хӯрокҳои гарм, дар дастурҳо шумо метавонед биринҷро бо он ба осонӣ иваз намоед.
Калориянокӣ - 368 ккал/ 100 г. Сафеда - 14,2 г. Чарбу - 6,1 г. Ангиштобаҳо - 57,2 г. Ғоз - 11,4 г.
Фойдаи киноа:
Кислотаи фитинӣ холестирини зарароварро хориҷ менамояд ва ҳамчун антиоксидант, аз рушди саратон муҳофизат менамояд.
Аминокислотаҳо дар афзоиш ва навсозии ҳуҷайраҳо иштирок мекунанд, системаи эндокриниро мӯътадил мегардонанд.
Дар муқоиса бо дигар ярмагиҳо миқдори зиёди кислотаҳои чарбуи Омега 3 дорад, ки барои низоми дилу раг муфид мебошанд.
Дар таркибаш сапонинҳо – пайвастагиҳои органикиро дорад, ки фаъолияти ғадуди зери меъдаро таъмин менамоянд.